Crumble…cu orice fructe

Ati incercat vreodata un crumble cu fructe? Cu siguranta ca da.
Crumble este o reteta originara din Irlanda si poate fi preparata atat cu fructe cat si cu legume, versiunea cu fructe fiind cea mai comuna. Fructele sunt innabusite la cuptor iar deasupra lor se prepara un topping din unt, faina si zahar. Crumble este copt in cuptor pana cand crusta de deasupra devine crocanta.
Se poate servi cu inghetata sau cu sos de vanilie.

Eu am incercat o varianta de crumble cu fructe diverse la Cami (autoarea psi-words) si de atunci prepar crumble aproape saptamanal. Initial credeam ca acest desert se refera doar la mere coapte, crusta crocanta si sos de vanilie dar apoi am inceput sa explorez si varianta cu pere si coacaze (negre, albe, rosii), cu caise, cu prune, cu visine etc. Se pot face orice fel de combinatii de fructe atat proaspete cat si congelate iar ideea este ca cel putin un fruct sa fie mai dulce (ex. pere, prune, mere) si un alt fruct sa fie mai acrisor (ex. coacaze, afine, visine, gutui, zmeura). Nu am incercat fructele exotice, am ramas deocamdata la fructele autohtone si am inceput sa folosesc in mod serios rezerva de coacaze congelate 😉 .
Folosind o combinatie de fructe dulci cu fructe acrisoare, nu este necesar sa le adaugati fructelor nici un fel de indulcitor, este suficient indulcitorul din topping.
De asemenea, fructelor li se pot adauga diverse arome: scortisoara, cardamon, vanilie, coaja rasa de portocala, zeama de lamaie sau 2-3 linguri de lichior amaretto in functie de preferintele Dvs. Cand este aproape gata, puteti presara deasupra fulgi de migdale.
Am incercat si crumble fara gluten folosind o combinatie de fainuri fara gluten cu fulgi de ovaz. A fost delicios!

Cramble cu gluten

Cramble cu gluten

Ingrediente (biologice) – pentru 4-6 portii:

– 3 pere*
– 1 mar*
– 150 g coacaze*
– 200 g faina
– 100 g unt la temperatura camerei
– 100 g indulcitor (zahar de cocos/xilitol/fructoza/zahar)
– optional arome: scortisoara, cardamon, vanilie, coaja rasa de portocala, zeama de lamaie, ghimbir razuit sau 2-3 linguri de lichior amaretto
– un vas termoizolant

* Folositi orice alte combinatii de fructe aromate, dulci si zemoase

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.

Curatati fructele de coaja si taiati-le in fasii lungi, subtiri sau in cubulete. Asezati fructele in vasul termoizolant si presarati deasupra aromele preferate.

Preparati topping-ul: amestecati faina cu untul si cu indulcitorul ales pana cand aceasta devine fina ca un pesmet. Turnati topping-ul deasupra peste fructe si dati la cuptor. Coaceti timp de 30-40 minute pana topping-ul devine crocant.

Serviti cald sau rece simplu, cu inghetata sau cu sos de vanilie. S-aveti pofta!



Categories: Deserturi, Fara categorie, Irlandez

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: