Ciorba cu ciuperci pleurotus

Pentru astazi va propun o ciorba delicioasa si foarte usor de preparat cu care in mod cert va veti impresiona musafirii: ciorba cu ciuperci pleurotus. O puteti prepara atat in varianta vegana (de post), cat si in varianta vegetariana, inlocuind smantana de soia cu smantana de vaca amestecata cu 2 galbenusuri.
Ciupercile pleurotus sunt usor de gasit in orice anotimp, trebuie doar sa va asigurati ca aveti suficienti gogosari murati in camara 🙂 .

Pentru multi aceasta ciorba este cunoscuta ca si ‘ciorba de burta falsa’ – probabil ca astfel suna mai bine pentru vegetarienii care isi amintesc uneori de vechile gusturi  😉 .
Eu insa nu sunt vegetariana (si nici fan al ciorbei de burta) dar prepar aceasta ciorba destul de des si de fiecare data o gasesc exceptionala. Secretul ei consta in a nu fierbe prea mult legumele, ciupercile in mod special. Daca fierbeti ciorba mai mult de 15 minute riscati ca ciupercile sa se inmoaie foarte tare si sa nu mai fie atat de gustoase.

Ingrediente – pentru 8 portii:

– 1 ceapa taiata marunt
– 2 morcovi razuiti marunt
– 500 g ciuperci pleurotus taiate fasii subtiri
– 2 gogosari murati taiati fasii subtiri
– 150 ml zeama de pe gogosarii murati
– 5-6 catei de usturoi razuiti marunt
– 2,5 l apa
– 400 g smantana de soia
– 2 linguri ulei de masline
– 1 lingura unt de cocos
– sare
– piper
– un buchetel de patrunjel tocat marunt

Mod de preparare:

Caliti ceapa si morcovii cu putina sare in unt de cocos timp de 3-5 minute pana se caramelizeaza; adaugati fasiile de ardei murat, ciupercile si apa. Lasati sa fiearba la foc mic sub capac.

Dupa 10 minute de fiert, adaugati usturoiul si zeama de pe ardeiul murat, potriviti de sare si piper si mai lasati 5 minute la fiert.

Opriti focul si adaugati smantana de soia, uleiul de masline si patrunjelul tocat. Amestecati bine si lasati 5 minute sub capac.

Serviti cu ardei iute. Daca preferati sa fie mai acrisoara, adaugati putin otet de mere. S-aveti pofta!

*Pentru varianta vegetariana: in loc de smantana de soia se poate folosi smantana de vaca frecata cu 2 galbenusuri.

 



Categories: Fara gluten, Fara lactoza, Supe si ciorbe, Vegan

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: